Moviemiento


Link:

Description

Verschillende vormen van verzet zijn overal ter wereld aanwezig, van grote acties tot stil verzet. Telkens wordt de film voorzien van een inleiding en/of nabespreking.

 

Moviemiento #1: Bread & Roses
woensdag ,08 maart, 2017 - 20:00

Bread and Roses – Ken Loach
2000 I 110min.
Engels & Spaans gesproken, Ned. Ondertiteld
“We want bread, but we want roses too”.

 

In 1912 verenigen de arbeiders in de Verenigde Staten zich en eisen naast het recht op het levens-noodzakelijke (bread), het recht op welzijn (roses). Het wordt een lange en harde strijd. Vandaag voeren de voornamelijk uit latino’s en zwarten bestaande schoonmaakploegen in Los Angeles dezelf-de strijd, namelijk de ‘Justice for Janitors-campagne’. Maya, een jonge Mexicaanse, steekt clandestien de grens over naar de VS om bij Rosa, haar oudere zus, in te trekken. Rosa werkt tegen een hongerloon voor een schoonmaakbedrijf en slaagt er in voor Maya een job te regelen. Zo komt Maya terecht in een leger van schoonmakers, migranten vooral afkomstig uit Latijns-Amerika. Ze poetsen ’s nachts de kantoorruimtes van grote bedrijven in de presti-gieuze wolkenkrabbers van L.A. Uit angst hun job te verliezen of zelfs uit het land gezet te worden, aanvaarden ze gewillig de grillen van hun werkgever en de vreselijke arbeidsvoorwaarden. Sam, een vakbondsmilitant, zal hen overtuigen om toch uit de schaduw te treden en op te komen voor ‘bread and roses’.

 

Moviemiento #2: Reber Dosky
woensdag, 15 maart, 2017 - 20:00

 

Op deze bijzondere avond toont Reber Dosky een bloemlezing uit zijn werk en vertelt over zijn wedervaren. Zijn poëtische films brengen de harde oorlogsrealiteit waarin de Koerdische bevolking een menswaardig leven probeert her op te bouwen op een zeer ontroerende manier in beeld.

Reber Dosky (1975) is een Koerdisch-Nederlandse filmmaker. Hij maakte verschillende bekroonde kortfilms en documentaires over het harde leven in de Koerdische regio’s van Syrië, Irak en Turkije. Zo reisde hij verschillende malen naar Kobani, de stad in het noorden van Syrië waar de Koerdische milities en hun bondgenoten uit andere bevolkingsgroepen een heroïsche strijd leverden tegen de Islamitische Staat. Hij maakte verschillende documentaires over deze reizen, waaronder Meyrem, The Sniper of Kobani en de gloednieuwe, nu al bekroonde documentaire Radio Kobani. Daarnaast maakte hij ook Yezidi Girls, een indringend portret over Yezidi-meisjes in het noorden van Irak, die aan de gruwelijke seksslavernij van de Islamitische Staat ontsnapten.

 

Moviemiento #3: Shadow World
woensdag, 22 maart, 2017 - 20:00

Shadow World - Johan Grimonprez
2016 I 94min.
Engels gesproken, Ned. ondertiteld

In ‘Shadow World’ legt Johan Grimonprez de business van de wereldwijde wapenhandel bloot - de business die zijn winsten telt in miljoenen dollars en zijn verliezen in mensenlevens…Aan de hand van getuigenissen van onderzoeksjournalisten, wapenhandelaars, lobbyisten, politici en insiders, toont Shadow World hoe de internationale wapenhandel een bedreiging vormt voor de democratie. Niet alleen in de landen waar de wapens gebruikt worden maar ook in het Westen, waar ze vandaan komen.

 

Moviemiento #4: Concerning Violence
woensdag, 29 maart, 2017 - 20:00

Concerning Violence - Göran Hugo Olsson
2014 I 90min.
Engels gesproken met Engelse ondertiteling

“Colonialism is not a thinking machine,
Nor a body endowed with reasoning faculties.
It is violence in iets natural state,
and it will only yield when confronted with greater violence”

 

Een gedurfde en verse visuele vertelling over Afrika, op basis van nieuw archiefmateriaal met betrekking tot de strijd voor de bevrijding van de koloniale overheersing in de late jaren ‘60 en ‘70, begeleid door tekst uit Frantz Fanon’s ‘De verworpenen der aarde’. Van de regisseur van The Black Power Mixtape 1967-1975.

 

Praktisch:

Locatie: Film-Plateau Gent, Paddenhoek 3, 9000 Gent
Gratis inkom
Aanvang: 20u
Meer info: gent@masereelfonds.be
Organisatie: Koerdisch Instituut, Masereelfonds, Menarg en Vrede vzw

#1 woensdag ,08 maart, 2017 - 20:00

#2 woensdag, 15 maart, 2017 - 20:00

#3 woensdag, 22 maart, 2017 - 20:00

#4 woensdag, 29 maart, 2017 - 20:00