Wat blijft er over van de Arabische Lente?


Link: Wat blijft er over van de Arabische Lente?

Attending Members

Description

De publieke zelfmoord van de Tunesische fruitverkoper Mohamed Bouazizi leidt in december 2010 tot grote straatopstanden in Tunesië. De bevolking is het beu om onderdrukt te worden door een corrupte regering. Het is de start voor revoluties in de hele regio. De manifestanten willen sociale rechtvaardigheid en vrijheid. Met wisselend resultaat. In een aantal landen worden voorzichtige hervormingen doorgevoerd. In andere landen drukt de heersende macht de betogingen met harde hand de kop in en komt al gauw de roep om de val van het regime.

Het is de bloedige burgeroorlog in Syrië die de haast uitzinnige hoop en het optimisme van de eerste opstanden in de regio doorprikt. En ook aan de succesverhalen van Egypte en Tunesië lijken nog scherpe doornen te zitten.  De Arabische Lente is niet de radicale omwenteling waarop we hoopten. Een aanzet dat wel, maar voor velen ook het begin van een nieuwe periode van onzekerheid.

Is de Arabische Lente uitgebloeid of is er nog hoop? Zijn we getuige van een vierde democratiseringsgolf?  Heeft de Arabische Lente als progressieve revolutie gefaald? Kan Tunesië de Arabische Lente redden? Hoe zit het in de rest van de Arabische Wereld?

We leggen de vragen voor aan een panel van Midden-Oosten specialisten zoals Jef Lambrecht (voormalig VRT-journalist), Sami Zemni (Doctor in de Politieke Wetenschappen aan de Ugent, coördinator van de werkgroep Midden-Oosten), Brigitte Herremans (medewerker Midden-Oosten bij Broederlijk Delen), Said El Khadraoui (Europees Parlementslid) en Rik Coolsaet (Professor Internationale Betrekkingen aan de Ugent). Koen Vidal (De Morgen) modereert het debat.