Maroc, terres des migrants


Link: Maroc, terres des migrants

Description

Willekeurige arrestaties, mishandeling, raids, deportatie naar Algerije. Het lot van vele Sub-Saharaanse illegale en legale vluchtelingen in Marokko. Maithé Franco en Luca Putteman praatten met slachtoffers en onderzochten welke rol Europa speelt in dit verhaal.

Maithé Franco is een jonge reportagemaakster en haar vriendin Luca Putteman werkte als vrijwilligster in Marokko. Samen gaan ze op stap met Pierre Delagrange die zich voor de vluchtelingen inzet.

Filmen in vluchtelingenkampen is verboden. Maar Pierre slaagt er in met een kleine camera enkele beelden te schieten. De vluchtelingen leven in armtierige omstandigheden in geïmproviseerde tenten. Sommigen dragen de littekens van mishandeling.

Dat de overheid liever niet heeft dat beelden van de vluchtelingen verspreid worden, ondervinden Maithé en Luca aan den lijve. Wanneer ze op straat aan het filmen zijn, worden ze plots opgepakt door de politie. Ze moeten hun interviews verder zetten op discretere plaatsen.

Cyriaque is één van de mensen die zijn verhaal voor de camera wil doen. Hij verloor een been nadat hij door de politie onder een trein geduwd werd.

Bron: Fonds Pascal Decroos (http://www.fondspascaldecroos.org/maroc-terre-des-migrants)